Gluten Nelerde Hangi Yiyeceklerde Var? Gluten İçeren Glutenli Gıdalar

Gluten, buğday, çavdar, arpa ve yulaf gibi çeşitli yiyeceklerde bulunan, hamurun kabarmasını sağlayan, raf ömrünü uzatan bir protein türüdür. İçerisinde gluten

Gluten, buğday, çavdar, arpa ve yulaf gibi çeşitli yiyeceklerde bulunan, hamurun kabarmasını sağlayan, raf ömrünü uzatan bir protein türüdür. İçerisinde gluten bulunan besinlere glutenli yiyecekler, gluten bulunmayanlara ise glutensiz yiyecekler denir. Gluten proteini günlük hayatta tükettiğimiz besinlerin çoğunda mevcuttur. Glutensiz ürünleri “glutensiz özel yiyecekler reyanunda” Carrefoursa, Migros gibi büyük marketlerde bulabilirsiniz. Bu makalemizde gluten alerjisi olanlar ne yemeli? Sorusunun cevabını okuyabilirsiniz.

Gluten sağlıklı bireylerde herhangi bir soruna neden olmazken; Çölyak hastalarının yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Bağışıklık sisteminin çikolata, ekmek, makarna vb besinlerde bulunan “gluten” adlı maddeyi düşman olarak görüp tepki göstermesi sonucu ince bağırsaklarda hasar meydana gelmesine çölyak hastalığı denir. Çölyak hastaları glutenli gıdalar tükettiğinde ishal, şiddetli karın ağrısı, midede şişlik vb çeşitli ciddi belirtilerle karşılaşırlar.

Glutensiz gıdalar eskiden yalnızca çölyak hastalarının uzak durduğu yiyecekler iken özellikle son dönemde Amerika’da glutensiz diyetler moda haline gelmiştir. Bazı sporcuların ve tanınmış kişilerin glutensiz diyeti başarılarının sırları arasında göstermeleri glutensiz beslenmeye olan ilgiyi arttırmıştır.

Bulgur Ve Patateste Gluten Var mı?

Bulgarda vardır, patateste yoktur.

Gluten Nelerde Var, Gluten İçeren Gıdalar Nelerdir?

Gluten içeren yiyecekler, içecekler şunlardır;

  1. Ekmek. Buğday, arpa, yulaf, çavdar unundan yapılmış ekmek ve bu tahıllardan yapılmış her türlü hamur işinde gluten vardır.
  2. Makarna
  3. Bulgur
  4. Kek
  5. Pasta
  6. Poğaça
  7. Ketçap
  8. Şehriye
  9. Erişte
  10. Hazır salça
  11. Kuskus
  12. Bisküvi
  13. Kurabiye
  14. Donuts
  15. Mantı
  16. Krep
  17. Hamburger ekmekleri
  18. Galeta ve galeta unu
  19. Pudingler
  20. Pizza
  21. Simit
  22. Dondurma küllahı
  23. Tarhana
  24. İrmik
  25. Krakerler
  26. Hazır salça
  27. Çikolata
  28. Markette satılan abur cuburlar (Gofret, bisküvi, çikolata vb)
  29. Boza
  30. Hazır çorbalar
  31. Patates cipsleri
  32. Sosis, salam, sucuk ya da pastırma gibi hazır ve işlenmiş et ürünler
  33. Krema sosları ve hazır çorbaların kremalı sosları
  34. Malt kullanılarak üretilen alkollü içecekler (bira, cin, viski, burbon, likör vb.) ve alkolsüz malt içecekleri

Gluten İçeren Tahıllar

  1. Buğday unu
  2. Arpa
  3. Kepek
  4. Çavdar
  5. Buğday
  6. Buğday tohumu
  7. Buğday nişastası
  8. İrmik
  9. Sade un

Gluten İçermeyen Yiyecekler Tam Liste

Uzmanlar glüten içermeyen yiyeceklerin şunlar olduğunu bildiriyor;

Gluten İçermeyen Sebzeler

  1. Yeşil yapraklılar
  2. Maydanoz
  3. Marul
  4. Ispanak
  5. Brokoli
  6. Kıvırcık salata
  7. Beyaz lahana
  8. Karalahana
  9. Enginar,
  10. Yeşil fasulye
  11. Kereviz
  12. Karnabahar
  13. Brüksel lahanası
  14. Lahana turşusu
  15. Pazı
  16. Soğan
  17. Mantar,
  18. Kuşkonmaz
  19. Sarımsak
  20. Pırasa
  21. Rezene
  22. Arpacık
  23. Çin lahanası
  24. Turp
  25. Tere,
  26. Şalgam
  27. Taze soğan
  28. Zencefil
  29. Meksika turpu
  30. Su kestanesi.

Gluten İçermeyen Proteinli Yiyecekler

  1. Yumurta,
  2. Balık (somon, siyah morina balığı, mahi mahi, lagos, ringa, alabalık, sardalya),
  3. Otla beslenmiş hayvanların eti
  4. Kümes hayvanları (biftek, kuzu eti, ciğer, bizon, tavuk, hindi, ördek, devekuşu, dana eti)
  5. Av hayvanları.

Sağlıklı Yağlar Ve Sağlıklı Yağ İçeren Yiyecekler

  1. Saf zeytinyağı
  2. Susam yağı
  3. Ceviz ve cevizyağı
  4. Hindistan cevizi yağı
  5. Badem sütü,
  6. Avokado
  7. Hindistan cevizi
  8. Zeytin
  9. Otla beslenmiş hayvanın iç yağı,
  10. Pastörize ya da organik tam yağ,
  11. Peynir türleri (rokfor hariç),
  12. Tohumlar (keten tohumu, ayçiçeği tohumu, balkabağı tohumu, susam tohumu, chia tohumu).

Gluten İçermeyen Düşük Şekerli Meyveler, Yiyecekler

  1. Avokado
  2. Salatalık
  3. Domates
  4. Kırmızı biber
  5. Yeşil kabak
  6. Limon
  7. Misket limonu
  8. Balkabağı
  9. Patlıcan
  10. Tüm tatlı meyveler: Üzüm cinsi meyveler en iyisi; şekerli meyvelerde mesela kayısı, mango, kavun, papaya, kuru erik ve ananas tüketirken dikkatli olun.

Glutensiz Yiyeceklerden Oluşan Örnek Alışveriş Listesi

  1. • Kıvırcık salata
  2. Badem
  3. • Ceviz
  4. Zeytinyağı
  5. • Avokado
  6. Yeşil sebzeler
  7. • Ispanak
  8. Brokoli
  9. • Somon balığı
  10. Free Range Serbest dolaşan ördek ( Free Range yani serbest dolaşan demek kümeste veya kafeste değil, doğada serbest dolaşan demektir.)
  11. Serbest dolaşan tavuk
  12. • Hindistancevizi yağı
  13. Otla beslenmiş hayvanın eti
  14. • Serbest dolaşan tavuk yumurtası
  15. Soğan
  16. • Sarımsak
  17. Kırmızı biber
  18. • Karabiber
  19. Keçi peyniri

Glutensiz Yiyecekler Listesi, Çölyak Hastaları Neler Yiyebilir, Çölyak Hastaları İçin Güvenli Yiyecekler Nelerdir?

  1. Tüm sebzeler ve meyveler,
  2. Tüm bakliyatlar,
  3. Tüm katkısız katı ve sıvı yağlar,
  4. Yumurta, bal, reçel, basit toz şeker, zeytin,
  5. Et, balık, tavuk, (Bu ürünler hazırlanırken un kullanılmamalı ve daha önce unlu bir yiyeceğin kızartıldığı bir yağda kızartılıp işleme tabi tutulmamalıdır.)
  6. Mısır, pirinç, patatesin hem kendileri hem de unları besin hazırlamada kullanılabilir. Ayrıca kestane unu, nohut unu, soya unu, üzüm çekirdeği unu da kullanılabilir.

Glutenli Besinler Listesi, Çölyak Hastaları Neler Yememeli, Çölyak Hastalarına Yasak Olan Besinler Neler?

  1. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf katkılı her türlü ürün (un, bulgur, bulgur pilavı, irmik, makarna, şehriye, kuskus, ekmek, kek, pasta, kurabiye, bisküvi, börek, çörek, gofret, simit, kraker, dondurma külahı, unlu tatlılar, gluten içeren hazır salça, ketçap, un ilave edilen çorbalar, soslar, tarhana, yarma gibi).
  2. Galeta ununa, una batırılarak kızartılmış tavuk balık gibi et ürünleri
  3. Malt kullanılan içecekler, bira votka cin v.b
  4. Gluten içeren hazır çorbalar, köfte, pane harçları gibi hazır çeşniler
  5. Sirke, çikolata, puding, sakız, ketçap,mayonez, dondurma gibi gıdaların bazılarında gluten bulunabilmektedir. Bu konuda bilgi edinilmelidir
  6. Tuzlu, soslu kuruyemişler, glutenle yapıştırıldığı için yasaktır. Ancak bunların glutenle işlem görmemiş hali, gluten içermeyen kuruyemişler serbesttir.
 

YORUM YAPIN

 

1 Yorum

  1. Misafir

    Verdiginiz bilgler çok güzel

 
Daha fazla yorum