Beriberi, B1 vitamini olarak da bilinen tiamin vitamini eksikliğidir. Vücudumuzun; yiyecekleri parçalamak ve sindirmek, metabolizmanın aktif olarak çalışması, kasların, sinir sisteminin görevlerini etkili bir şekilde yerine getirmesi için B1(tiamin) vitaminine ihtiyacı vardır. Beriberi hastalığı nedir? Hangi belirtilere yol açar? Nasıl tedavi edilir? İşte beriberi hakkında ayrıntılar:
Beriberi, vücutta yeterli tiamin (B1 vitamini) bulunmadığı bir sinir sistemi hastalığıdır. Islak ve kuru olmak üzere 2 tür beriberi hastalığı türü vardır. Islak beriberi: Kardiyovasküler sistemi yani kalp ve damar sistemini olumsuz etkilerken, kuru beriberi sinir sisteminde hasara yol açar. Beriberi hastalığı b1 vitamini açısından yetersiz beslenme, alkol kullanımı gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Diyetleri esas olarak çok az tiamin içeren veya hiç içermeyen pirince dayalı Japonya ve uzak doğu ülkelerinde beriberi hastalığına sıklıkla rastlanır.
Kuru beriberi belirtileri şunlardır:
Kuru beriberi sinir sisteminin sinirlerinin işleyişini bozar ve kas gücünün hasar görmesine veya azalmasına yol açar, bu da felce kadar giden komplikasyonlara yol açabilir.
Islak beriberi belirtileri şunları içerir:
Islak beriberi genellikle kalbi ve dolaşım sisteminin diğer organlarını olumsuz etkiler. Aşırı b1 eksikliği, kalp krizine ve diğer kalp rahatsızlıklarına da yol açabilir.
Beriberi, B1 vitamini veya tiamin eksikliğinden kaynaklanan çok nadir görülen bir hastalıktır.
B1 açısından yetersiz beslenme bu hastalığa yol açabilir.
Beriberi hastalığı alkol kullanan kişilerde de yaygın olarak görülür.
Çok nadir durumlarda, beriberi, annenin vücudunda tiamin eksikliği varsa, emzirme sırasında anneden bebeklerine bulaşan genetik bir hastalık da olabilir.
Hipertiroidizm ve AIDS hastalarında, bariatrik cerrahi ve böbrek diyalizi geçiren kişilerde tiamin eksikliği riski daha fazladır.
Genetik de beriberi hastalığına zemin hazırlayabilir. İnsanların gıdalardan tiamin emme yeteneğini kaybettiği kalıtsal bir durum olan genetik beriberi. Semptomlar genellikle yetişkinlik döneminde ortaya çıkar.
Gebelik; hamile kadınlar genellikle B1 vitamini eksikliği yaşarlar.
Uzak doğu ülkelerinde b1 vitamini açısından yoksun olan pirince dayalı beslenme sistemi.
Ekstra B1 vitamini gerektiren hipertiroidizm gibi endokrin bozuklukları.
Vücudun yeterli B1 vitamini emmesini engelleyen kronik karaciğer hastalığı.
B1 vitamini kaybına yol açan böbrek diyalizi.
B1 vitamini kaybına da yol açan uzun süreli ishal nöbeti.
Bir kişinin beriberi hastası olup olmadığını belirlemek için kullanılan bir dizi fizik muayene ve diğer tıbbi testler vardır. Test şunları içerir:
Berberi için temel tedavi vücuttaki tiamin seviyelerini normal aralığa geri getirmektir. Bu, oral veya enjekte edilebilir tiamin takviyelerinin uygulanmasıyla gerçekleştirilir. Ek vitamin takviyeleri de önerilebilir. Hastalar, ağızdan veya enjeksiyon (enjeksiyon) yoluyla verilen Tiamin takviyeleri ile tedavi edilir. Diyet ve ilaçlarla birlikte, hastalara vücudun vitamini ne kadar iyi emdiğini izlemek için takip kan testleri de önerilir.
Beriberi hastalığını önlemek için, sağlıklı ve dengeli bir diyet sürdürmek önemlidir. Tiamin açısından zengin yiyecekleri günlük beslenmenize dahil edin ve alkolden uzak durun.
B1 vitamini veya tiamin açısından zengin gıdalar şunlardır: Bakliyatlar, tahıllar, portakal suyu, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, et, kuruyemişler, kepekli tahıllar ve meşe palamudu, kuşkonmaz, pancar, brüksel lahanası dahil olmak üzere belirli sebzeler, yeşil yapraklı sebzeler, kabak ve domates.
Beriberi hastalığı için risk altındaki kişiler şunlardır: