Ensefalit beyin iltihaplanmasıdır. Viral enfeksiyon, bakteriyel enfeksiyon, böcek ısırıkları dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Bazen bilinen bir sebebi de yoktur. Tedavisinde antibiyotik, antiviral ilaç ve kortizon ilacı kullanılır.
Ensefalit nadir görülen ve ciddi bir durumdur, beynin iltihaplanması anlamına gelir. Ensefalit vakalarının yaklaşık %70'i virüslerden dolayı ortaya çıkar. Nadir durumlarda bakteri, mantar ve parazit ensefalite neden olabilir. Ensefalit beyinde dokuların iltihaplanmasına yol açtığından beyindeki dokular düzgün çalışmazlar ve bunun sonucunda zihin karışıklığı, nöbet geçirme ve baş ağrısı gibi belirtiler görülmeye başlar. Ensefalit kalıcı hasara hatta ölüme sebebiyet verebilir.
Ensefalit, genellikle viral bir enfeksiyondan veya vücudun bağışıklık sisteminin yanlışlıkla beyin dokusuna saldırmasından kaynaklanan, beynin akut iltihaplanması veya şişmesidir. Ensefalit tipik olarak ateş ve baş ağrısı ile başlar. Belirtiler hızla ilerler ve nöbet, kafa karışıklığı, uyuşukluk, bilinç kaybı ve hatta koma görülebilir. Ensefalit için 1 yaş altı çocuklar, 65 yaş üstü yetişkinler ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar risk altındadır.
Ensefalitin fiziksel belirtileri şöyledir:
Ensefalit nedenleri, birincil veya ikincil nedenli olarak sınıflandırılır. Birincil ensefalit, bir virüs, bakteri, mantar gibi bir ajan doğrudan beyinde iltihaplanmaya neden olduğunda ortaya çıkarken, ikincil ensefalit ise, , bir enfeksiyon vücudun başka bir yerinde başladığında ve daha sonra beyninize gittiğinde meydana gelir. Bağışıklık sisteminin yanlışlıkla beyindeki sağlıklı hücrelere saldırması sonucunda da ensefalit görülebilir.
Ensefaliti teşhis etmek için şu yöntemler kullanılır:
Ensefalit tedavisi, altta yatan nedenleri tedavi etmeye ve semptomları hafifletmeye odaklanır.
Kortizonlar: Doktorlar beyindeki iltihabı azaltmak için steroid enjeksiyonların kullanımını önerebilir.
Antiviral ilaçlar: Viral ensefalit vakalarında, antiviral ilaçlar durumun temel nedenini tedavi edebilir.
Antibiyotikler: Antibiyotikler, ensefalite neden olabilecek bakteriyel enfeksiyonları tedavi edebilir.
Mantar önleyici ilaçlar: Mantar kaynaklı ensefalit vakalarında mantar önleyici ilaçlar tedaviye yardımcı olabilir.
Antikonvülsanlar: Ensefalit nöbetlere neden oluyorsa, bu ilaçlar konvülsiyonları azaltabilir.
Ameliyat: Doktorlar, bir tümörün veya başka bir büyümenin ensefalite neden olduğunu belirlerse, onu çıkarmak için ameliyat yapabilirler.
İmmünoglobulin tedavisi : İmmünoglobulin tedavisi de uygulanan tedavilerdendir.
Terapötik plazma değişimi: Terapötik plazma değişimi de tedavi seçenekleri arasında yer alır.
Ensefalit, hastanede bakım gerektiren bir beyin enfeksiyonudur. Enfeksiyon kaybolduktan sonra, beynin işleyişini etkileyen kalıcı semptomlar yaşayabilirsiniz. Tam iyileşme potansiyelinize ulaşmak zaman alır. Bazı durumlarda, aylar hatta yıllar sürebilir.
Otoimmün ve viral ensefalitin beyin işleyişi üzerindeki etkisi kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı kişiler tedaviden sonra kısa sürede şifaya kavuşurken, diğerlerinde aşağıda bildireceğimiz uzun süreli ensefalit semptomları görülebilir: